Verksamheter
Sociala företag
Second hand
POP UP Edition
Kalaslördag
Restaurang von Dufva
Stadsmissionens Café
FRÅN ARBETSTRÄNING TILL ANSTÄLLNING
Öppen verksamhet
Samtal och stöd
Behandling
Boenden
Skyddat boende
Boendestöd i hemmet
Crossroads

S_120_79_161216-12Foto: Linus Forsberg

Riktig mat blir rolig när Pelle leder människor

- Jag vill vara normbrytande och skapa middagsupplevelser med kontraster. Mat- och dryckeskombinationer behöver inte vara som de alltid varit. Att äta ska främst vara roligt!

Den nyutnämnde Hagdahlskocken 2017 Pelle Bring är, som han själv säger det, "skitglad" för den fina utmärkelsen som årligen delas ut av Hagdahlsakademien. Priset går till en kock i Östergötland som på ett utmärkande sätt utvecklat den östgötska matkulturen.

- Vi har alltid velat skapa en upplevelse serverad på tallrik, absolut! Så utmärkelsen lyfter självklart mig som kock, men det häftiga här är ju hur vi kombinerar kreativa matupplevelser med socialt arbete. Att vi har lyckats med det och nu får pris för just det gör mig ännu gladare och väldigt stolt.

Dubbel affärsidé

För Pelle Bring, som tidigare varit kock på välkända restauranger som Göta hotell, Väderstad centralkrog och Restaurang Collegium, är det här priset välbekant och hedrande.

- Jag har ju varit i miljöer och haft turen att få arbeta tillsammans med flera tidigare Hagdahlspristagare, vilket ju är en inspiration i sig, berättar han.

Men aldrig tidigare har Pelle Bring arbetat med den dubbla affärsidé som är Stadsmissionens bärande idé i drivandet av de tre sociala företagen där Von Dufva ingår.

- För mig var det helt nytt att utveckla människor på det sättet som vi gör här på restaurangen. Varje dag står våra medarbetare sida vid sida med arbetstränande och investerar kunskap och tid för att ge fler möjlighet att ta sig ur långvarig arbetslöshet. Det är magiskt och tufft på samma gång. Men att få ge av sin passion till andra på det här meningsfulla sättet är faktiskt svårslaget, menar han.

Ett stökigt grillhus

När Pelle Bring skapar och tänker mat, smaker och nya koncept så är hans personliga resor viktiga inspirationskällor.

- Jag hämtar mycket inspiration från USA som är en kittel av otroligt mycket intryck, en fusion av olika tekniker och kulturer samlade på ett ställe. Att hitta nya sätt att leverera mat och nya trender på gör mig riktigt taggad, berättar Pelle och ger snabbt ett exempel:

- Jag har länge velat ge Linköping en kväll i köttets tecken. Nu när vi lanserar "Road kill grill" på lördagar är målbilden för atmosfären "ett stökigt grillhus någonstans mellan Texas och Louisiana, där grillen slänger ur sig hela skinkor eller briskets som rökts hela nätter".

Humor och finess

Pelle är en spännande kombination av drivkraft, nyfikenhet och gedigen kompetens när det kommer till matkonst som överraskar. Under sina tre år som restaurangchef har Pelle drivit utvecklingen och lanserat nya koncept och gjort både Von Dufva och Linköping till en matupplevelsernas plats. På vardagarna är restaurangen det självklara lunchvalet för många av stadens invånare. På helgerna, med start på fredagkvällen, en härlig restaurang för roliga matupplevelser som tar ordet buffé och härlig atmosfär till nya dimensioner:

- När vi började med helgbruncherna ville vi överraska med lokala och hantverksmässigt tillagade råvaror i en skön och tillåtande vardagsrumskänsla för både barn och vuxna. Sen lanserade vi Sea food Fridays med fokus på havets läckerheter och snart är det alltså dags för nästa etapp: Road kill grill på lördagar.

Det är svårt att inte smittas av Pelles entusiasm och kunnande. Han beskriver sitt arbete som en plats där glädjen måste vara central, det ska inte "bara" smaka gott.

- Humor och finess är faktiskt två väldigt viktiga ingredienser för mig i allt jag skapar, förklarar han på det där självklara Pelle-sättet.

Morsans bakgård

Och slutligen, det ingår ju i utmärkelsen att komponera en "Hagdahlsmeny" som serveras på slottet för de inbjudna i samband med prisutdelningen. Vad har du i grytorna?

De rätter som jag har valt för kvällen på slottet är alla rätter som jag skapat utifrån något jag upplevt, sett eller gjort. Förrätten heter exempelvis Forest fruits och är en ren hyllning till Östergötland. Det är helt enkelt rökt andhjärta från Horn med forellrom och créme på rödgul trumpetsvamp från Morsans bakgård.

Morsans bakgård, nu får du förklara?
Morsan syftar faktiskt till von Dufvas souschef Mikaela Andersson. Det är från hennes bakgård, området kring Horn, som vi tagit både svampen och änderna som ska rökas. Mikaela hjälper mig att hålla koll på den ibland stökiga skara som kan finnas i ett kök.

Din meny är ju verkligen ett bevis för att du inte bara är matkonstnär utan också mästare på att klä det du serverar i skrattvänliga ord. Var får du allt ifrån?
(Skratt). Ja det är väl den där humorn som jag försöker få fram i allt jag tillagar. Jag är övertygad om att maten inte är lika god att äta om den inte samtidigt är rolig.

 

S_120_79_161216
Foto: Linus Forsberg
- Varje dag står våra medarbetare sida vid sida med arbetstränande och investerar kunskap och tid för att ge fler möjlighet att ta sig ur långvarig arbetslöshet. Restaurangchefen Pelle Bring tillsammans med medarbetare och arbetstränande deltagare. Till vänter om Pelle souschef Mikaela Andersson.

FAKTA Hagdahlskocken 2017:

• Hagdahlsakademiens pris till årets Östgötakock 2017 delas ut till Pelle Bring under Hagdahlsdagen måndagen den 6 februari kl 15 i Wallenbergssalen, Östergötlands museum. Allmänheten är välkommen. Gratis entré.

• Motiveringen till årets pris lyder: "För utveckling av den östgötska matkulturen, i kombination med socialt ansvarstagande."

 

"Jag är övertygad om att maten inte är lika god att äta om den inte samtidigt är rolig."

S_66_100_161216-17 Pelle Bring, årets Hagdahlskock 2017. Foto: Linus Forsberg

>> Fotogalleri från prisutdelningen och slottet

>> Hela slottsmenyn med Pelles kommentarer

>> Till Von Dufvas hemsida

>> Boka bord till "Road Kill Grill"